Zupa pomidorowa z tortellini

18 maja 2017, 22:39 | Kuchnia Przepisy Wegetariańskie Zupy | 3
Zupa pomidorowa z tortellini

Kto nie lubi zupy pomidorowej, ręka do góry! To jedna z ulubionych zup w naszym kraju. Ja przygotowuję wersję wzbogaconą marchewką, która nadaje zupie delikatnej słodyczy. Po dokładnym zmiksowaniu otrzymuję cudownie aromatyczny, aksamitny pomidorowy krem. To jest ulubiona zupa moich dziewczynek i choć smak sprawdzony od lat, to odważyłam się niewielką modyfikację. Na patelni podsmażyłam tortellini z dodatkiem kilku listków bazylii.

To specjalna linia Piccolinis marki Hilcona dedykowana dzieciakom. Pierożki są niewielkie, zgrabne. Ciasto z dodatkiem jajek od kur z wolnego wybiegu, za co wielka brawa dla Hilcony. Skład nadzienia tradycyjny – szpinak i ricotta. Dzięki połączeniu ulubionej zupy z konkretnym wkładem w postaci tortellini uzyskałam solidne, sycące danie. Lubię takie patenty :)

Zupa pomidorowa z tortellini Hilcona

3 puszki pomidorów

mała cebula

ząbek czosnku

2 średnie marchewki

1 ½ l bulionu

łyżeczka soli

tortellini Piccolinis Hilcona

3 łyżki masła

łyżka oliwy

świeżo starty parmezan

bazylia

  1. Cebulę i czosnek posiekać.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła.
  4. Zeszklić cebulę z czosnkiem.
  5. Dodać marchewkę i sól.
  6. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  7. Wrzucić pomidory z zalewą, przesmażyć razem i zalać bulionem.
  8. Gotować 20 minut.
  9. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem.
  10. Na patelni podgrzać łyżkę masła i oliwę.
  11. Wrzucić pierożki i kilka listków bazylii.
  12. Smażyć ok. 2-3 minuty, aż będę ciepłe, a z bazylii wydobędzie się intensywny aromat.
  13. Rozlać zupę do talerzy, dodać podsmażone z bazylią pierożki, posypać wiórkami parmezanu i od razu podawać.

W imieniu marki Hilcona chcę Was zachęcić do udziału w zabawie w zbieranie kodów i wymienianie ich na nagrody. Szczegóły znajdziecie na tej stronie. Powodzenia!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Zupa pomidorowa z tortellini”

  1. BatiRULEZ napisał(a):

    Pychota! Uwielbiamy pomidorówkę, zgodnie, wszyscy w domu. Ja oprócz marchewki miksuję jeszcze jedną pietruszkę i kawałek selera, które dodają nieco ostrości oraz dodaję ziół prowansalskich. Zazwyczaj jemy z makaronem, ale tortellini także zachęca :)

    U mnie 15 pomysłów na prezent dla Mamy :)

  2. Mirell napisał(a):

    Nigdy nie wpadłam na to, by dodać tortellinii do pomidorówki. Zawsze jakiś sos, podsmażane warzywa w curry, coś w ten deseń. Koniecznie do wypróbowania :)

  3. Ann napisał(a):

    W jakich dużych marketach można kupić produkty tej firmy? Chciałaby wypróbować, a nigdzie nie rzuciły mi się w oczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *