#zupa tygodnia: Barszcz ukraiński z kapustą włoską

20 stycznia 2017, 18:51 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 10
#zupa tygodnia: Barszcz ukraiński z kapustą włoską

Barszcz ukraiński to ten rodzaj zupy, który wystarcza za cały obiad. Nie powinno w nim zabraknąć ziemniaków pokrojonych w kostkę i fasoli. Dodaję też podduszoną na maśle kapustę włoską, no i oczywiście pokrojone w słupki warzywa takie jak marchewka, pietruszka i buraki. Barszcz zaprawiam kwasem z buraków, na który przepis znajdziesz tu.

Barszcz ukraiński z kapustą włoską

6 buraków

5 marchewek

3 pietruszki

2 cebule

¼ kapusty włoskiej średniej wielkości

8 ziemniaków

2 puszki białej fasoli

3 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

3 łyżki przecieru pomidorowego

½ l kwasu z buraków

sól

pieprz

olej

masło

  1. Buraki, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w drobne słupki, ew. zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić.
  2. Na rozgrzanej mieszance oleju i masła podsmażyć oddzielnie buraki oraz marchewkę z pietruszką.
  3. Cebulę zeszklić z ½ łyżeczki soli. Dodać poszatkowaną kapustę, smażyć 10 minut, aż kapusta zmięknie.
  4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2 l wody, ugotować do miękkości.
  5. Dodać buraki, marchewkę i pietruszkę, odcedzoną fasolę oraz cebulę z kapustą.
  6. Doprawić przecierem, solą, pieprzem i kwasem z buraków.
  7. Zagotować raz jeszcze wszystkie składniki. Barszcz można podawać ze śmietaną. Polecam też do niego wyśmienite pampuszki – przepis tu.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “#zupa tygodnia: Barszcz ukraiński z kapustą włoską”

  1. U mnie na pytanie „jaką zupę dziś zjecie?” odpowiadają „nie rób sobie kłopotu” :-(
    Zmuszam do dwóch zup tygodniowo, ale tylko te które lubią..o żadnych nowościach nie chcą słyszeć :(
    Może muszę postawić ich przed faktem dokonanym.. Twoja zupka wygląda wspaniale.

  2. Kamila Jabłonowska napisał(a):

    Chyba czytałaś w moich myślach. Właśnie stwierdziłam, że pora wyjść poza rosół, ogórkową i pomidorową. A więc będzie barszczyk…

  3. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Też u mnie będzie wielki gar, ale z kapustą kiszoną. Tak sobie wymyśliłam .
    Ty to zawsze narobisz smaka Beato

  4. Joanna napisał(a):

    Beatko-właśnie na kuchence stoi gotowy GAR zupy(musiałam trochę zamknąć w słoikach na potem,bo nie mam takiego garnka ogromnego😊).A dodatek przecieru to przysłowiowa kropka nad i.Super zupa!

  5. Prosze o jakis pyszny przepis na zupe z soczewicy I o rade czy nalezy ja moczyc? Jesli tak to ktory rodzaj i ile (chodzi o czas). Z gory dziekuje

  6. Anna napisał(a):

    Uwielbiam :) a do jej ugotowania stosujemy wodę z filtra redox – wtedy zupa ma podwójnie zdrowe działanie, woda redox zwalcza w organizmie wolne rodniki oraz zapobiega wielu chorobom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *