#zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem

29 stycznia 2017, 14:59 | Kuchnia Przepisy Wegetariańskie Zupy | 11
#zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Swojski smaki i bardzo treściwa forma – moją zupą ogórkową można się najeść do syta. Jest gęsta i bardzo smaczna. Poza podduszonymi na maśle ogórkami, marchewką i pietruszką , dodaję do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec, gdy zupa jest już prawie gotowa, wsypuję jeszcze garść ryżu, który dodatkowo ją zagęszcza. Zupę można dodatkowo doprawić kwaśną śmietaną. Gotuję zazwyczaj wielki gar ogórkowej, który starcza na jakieś dwa dni.

Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem

5 marchewki

2 pietruszki

5 ziemniaków

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

8 kiszonych ogórków

50 g masła

100 g ryżu

pieprz

koperek

olej

dodatkowo: kwaśna śmietana 18%

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i umyć.
  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w małą kostkę.
  3. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie zalać 3 l wody.
  4. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Gotować 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  7. W niewielkim garnku rozgrzać masło, dodać ogórki, dusić ok. 15 minut.
  8. Miękkie ogórki przełożyć do garnka z warzywami.
  9. Dodać ryż i gotować, aż będzie miękki.
  10. Koperek posiekać, dodać do zupy. Przed podaniem doprawić śmietaną

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “#zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem”

  1. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Pyszka

  2. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    Obie lubię i dzieci też

  3. Alicja Skrzypińska napisał(a):

    U nas bardziej pomidorowa,ale ogorkowa tez tylko z ryzem?o nie przeszlaby…

  4. gosia napisał(a):

    Ja lubie obie, ale nie jadlam jeszcze nigdy ogorkowej z ryzem, moze spruboje nastepnym razem bo wlasnie skonczylam ogorkowa kilka dni temu wiec teraz czekam na dostawe ogorkow kiszonych z Polski bo w Danii ich nie ma

  5. Aneta Gwiner napisał(a):

    Pomidorowa i ogórkowa na równi. Nie lubię rosołu :)

  6. Anna Makowska napisał(a):

    Dokladnie taka kocham i tak robie. A u mnie w domu 2 frakcje. Polowa uwielbia (ja i mlodsza corka) a druga polowa nawet nie spojrzy w strone jakiegokolwiek kwasnego dania (zatem zurek, kapusniak, bigos, lazanki itp sa rowniez na cenzurowanym )

  7. Ewa Maison napisał(a):

    No ja zrobiłam na jutro placki ziemniaczane z pieczarkami,mniam

  8. Agnieszka Koroglu napisał(a):

    Mniam jutro robię napewno :-)

  9. pomidorowa! z wszelkimi jej wariacjami :) ogórkowa u mnie zawsze z drobną kaszą jęczmienną

  10. lu napisał(a):

    Zrobiłam zupę ogórkową wg przepisu. Wyszła bardzo smaczna ale trochę za słodka, czy na pewno aż 5 marchewek powinno w niej być? A może po prostu miałam mało kwaśne ogórki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *