#zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków

3 stycznia 2018, 10:29 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 4
#zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków czaruje nie tylko pięknym głębokim kolorem i aksamitną konsystencją. Jest wyrazista w smaku, a to za sprawą pieczonych wcześniej w skórce buraków. Dzięki temu prostemu zabiegowi buraki zyskują skoncentrowany, słodkawy smak.

Zupa krem z pieczonych buraków

kg upieczonych w skórce buraków

1 kwaśnie jabłko

cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka papryki wędzonej

½ łyżeczki papryki ostrej

½ łyżeczki majeranku

łyżeczka soli

litr bulionu warzywnego

łyżka octu jabłkowego

3 łyżki oleju

  1. Buraki i jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę. Czosnek rozetrzeć na papkę z papryką, majerankiem i solą.
  4. Do zeszklonej cebuli dodać mieszankę przypraw i pokrojone jabłko, smażyć na małym ogniu 3 minuty, często mieszając.
  5. Następnie dodać buraki, zalać bulionem i gotować 20 minut.
  6. Zupę zmiksować na krem. Podawać z kleksem gęstej śmietany. Doskonale smakuje z kulebiakiem z ciasta kopytkowego.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “#zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków”

  1. Ewa napisał(a):

    jak się piecze buraki?w jakiej temp. i jak długo?

    • Yola napisał(a):

      witaj. ja zawijam buraki w folie i wzaleznosci od wielkosci buraka, te duze pieke ponad godzine,mniejsze krocej! zakwaszam zupe wywarem z kiszonej kapusty! dodaje tez marchew i ziemniak.

  2. Kasia napisał(a):

    o ile zupy kremy bardzo lubię, o tyle jeszcze nie trafiłam na dobry przepis na taki buraczany krem. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

  3. Monika napisał(a):

    Nie dostrzeglam, w ktorym momencie powinnac dodac lyzke octu jabłkowego??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *