#zupa tygodnia: zupa z soczewicy

13 lutego 2017, 18:34 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 18
#zupa tygodnia: zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to jedna z najpopularniejszych zup, lubianych szczególnie w okresie jesienno-zimowym. I wcale się nie dziwię. Jest pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Talerz takiej gęstej zupy może spokojnie wystarczyć za cały posiłek. Zupę podaję z chlebem. Doskonale sprawdzą się tu grzanki z przesmażonego na oleju z czosnkiem czerstwego chleba. Zupę możesz też podać z domowymi tortillami, to zestawienie uwielbiają moje dzieci. Doskonały przepis na tortille kukurydziane znajdziesz tu. Moją zupę z soczewicy doprawiłam ją czosnkiem niedźwiedzim, ale ta zupa lubi różne dodatki. Polecam gęste mleko kokosowe, siekaną świeżą kolendrę, lub chrupiącą czerwoną cebulę. Za każdym razem będzie smakować inaczej :)

zupa-z-soczewicy-3

zupa-z-soczewicy

Zupa z soczewicy

250 g czerwonej soczewicy

cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka soli

łyżka przyprawy curry

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka wędzonej papryki

2 puszki pomidorów

4 łyżki oleju

dodatkowo:

suszony czosnek niedźwiedzi

  1. Soczewicę dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 l wody. Ugotować do miękkości.
  2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek.
  4. Smażyć 5 minut na małym ogniu, często mieszając, aż cebula stanie się lekko szklista.
  5. Dodać przyprawę curry, oba rodzaje papryki i sól.
  6. Wlać pomidory razem z zalewą i smażyć razem jeszcze 5 minut.
  7. Do garnka z ugotowaną soczewicą dodać zawartość patelni z pomidorami.
  8. Dokładnie wymieszać i gotować razem jeszcze 10 minut.
  9. Zupę rozlać na talerze, posypać czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego :)

zupa-z-soczewicy-2

zupa-z-soczewicy-4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

18 odpowiedzi na “#zupa tygodnia: zupa z soczewicy”

  1. Anna Ptaszyńska napisał(a):

    zamiast curry dodaję świeży imbir, odrobinę cynamonu i kurkumy. Zupełnie inny smak, ale też niezły :)

  2. Kamil Tomasz Kolosz napisał(a):

    Ok. Zupa na jutro.

  3. Ula Tesdorpf napisał(a):

    U mnie też jutro będzie dziękuję za rezepte

  4. Tina Lewska napisał(a):

    Moja zupa z soczewicy jest na bazie mieszanki warzywnej wieloskładnikowej z dodatkiem gałki muszkatołowa i curry,no i jest to krem. Podaję z plasterki łososia wędzonego i kleksem jogurtu. Znajomym bardzo smakuje.

  5. Agnieszka Jaworska napisał(a):

    Gotuje podobna zupę. Rożnice to: smażenie na maśle, wszystkie składniki w jednym garnku, dodaję marchewkę i kumin, który uwielbiam…i sok z cytryny.

  6. Marcin napisał(a):

    Dzień dobry,
    Bardzo ciekawy przepis, bardzo lubię takie połączenia.
    Chciałbym ją dzisiaj ugotować ale mam pytanie – czy soczewicę odcedzamy czy zostawiamy ją w wodzie z gotowania i do tego wszystkiego dodajemy cebulę z pomidorami?

  7. Ewa Kosierkiewicz napisał(a):

    uwielbiam zupę z soczewicy, dodaję ją również do innych zup w celu zagęszczenia i podkreślenia smaku;)

  8. Ala Laos napisał(a):

    Zrobiłam dzis – pyszna!

  9. Monika Dromarecka napisał(a):

    Wit@m
    Ja dusze cebulke z batatem
    Marchewka
    Zalewam bulionem
    Dodaje szklanke soczewicy
    2 puszki pomidorów
    Curry, gałka muszkatołowa , sól i pieprz
    Kleks z jogurtu
    Pozdrawiam☺

  10. dishdogz napisał(a):

    Uwielbiam taką zupę! Zimą robię często :)

  11. Dorota napisał(a):

    Uwielbiam zupę z soczewicy,raz doprawiamy tak jak u Pani a innym razem polskimi ziołami 😊

  12. Dorota Bączkowska napisał(a):

    Pyszna zupa ,często ją gotuję w ciągu roku.Soczewica jest pyszna,polecam

  13. Monika napisał(a):

    Ja też zastanawiam się czy soczewicę mamy odcedzić? Dzisiaj planuje ugotować to cudo. Pomidory dodam do soczewicy z wodą i zobaczymy co wyjdzie :)

    • Agata napisał(a):

      Soczewicy nie odcedzamy, czerwona się szybko rozgotowuje, więc nawet trudno by było odcedzić. A woda, w której się gotuje już ma pyszny smak, więc szkoda wylewać.

  14. Malina napisał(a):

    Reklama Orange <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *