Zupa z cukinii z gorgonzolą

7 maja 2011, 07:51 | Kuchnia Przepisy Zupy | 15
Zupa z cukinii z gorgonzolą

Pogoda zachęca do działań plenerowych i doprawdy, szkoda mi czasu na gotowanie. Dziś zupa z dwóch składników – czy można ją nazwać zupą? Nawet trochę mi wstyd, że proponuję Wam coś tak prostego, ale pomyślałam sobie, że może komuś przyda się ten przepis. Jest nieprzywoicie prosta i zaskakująco smaczna.

Zupa z cukinii z gorgonzolą

700 g cukinii
150 g gorgonzoli
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz

Cukinię umyć i pokroić w plastry, wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. Gotować ok. 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmniejszyć ogień do minimum, podzielić ser na kawałki i wrzucić do garnka. Zamieszać, zostawić na ogniu 3 minuty. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli, dodać do garnka. Zupę zmiksować w blenderze i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Podawać można z groszkiem ptysiowym, kostkami obsmażonego na rumiano razowego chleba lub czosnkowymi grzankami z bagietki. Moją zupę posypałam pokruszonym kozim serem.

Przypominam też, że mandarynkowy blender Artisan KitchenAid wciąż jest do wygrania w konkursie „Przepis na 5!” na łamach magazynu Lawendowy Dom. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 21 maja!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

15 odpowiedzi na “Zupa z cukinii z gorgonzolą”

  1. Mona napisał(a):

    ja chętnie taką zupke wezmę..bo wczoraj na blogu demonstrowałam obiadek iście Podlaski :) i troche mi ciężko:)

    Kocham wszystkie zupy :) ! Jak nie jem zupy 2 dni to cos mi brakuje ..
    Pozdrawiam,w Białymstoku niestety zimno

  2. maly-kuchcik napisał(a):

    Ser gorgonzola to "mocny" w smaku i zapachu ser.
    Nie domunuje w tej zupie zbytnio ?
    Ale wygla i tak pysznie ;D
    pozdrawiam
    http://www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

  3. agawphotography napisał(a):

    Pyszności, oprócz super przepisów zawsze podziwiam piękne ilustracje :)

  4. Beata Lipov napisał(a):

    Mona, zupka marzenie, pozdrawiam ciepło.
    Kuchciku, moim zdaniem nie dominuje. Ser nadaje jej aksamitną konsystencję.

  5. Madleine napisał(a):

    Zupa idealna dla mojego narzecoznego – ja za serami nie przepadam,ale napewno mu je zzrobie.
    A no i naczynia z green gate…jestem w nich zakochana bez pamieci. Ostatnio w Danii sie nimi zachwycalam – szkoda tylko,ze są takie drogie :(
    Pozdrawiam

  6. Olciaky vel Olcik napisał(a):

    naczynka na zupę- bajeczne!
    Pozdrawiam weekendowo

  7. Trzcinowisko napisał(a):

    Uwielbiam takie połączenia:)

  8. Ania napisał(a):

    Jak z gorgonzolą to i ja się chętnie poczęstuję:)

  9. Majana napisał(a):

    Wygląda pysznie i ciekawie :))
    Cudowne zdjecia!:))

  10. Kamila napisał(a):

    Ciekawe zestawienie i banalnie prosty przepis.
    Och, niech tylko sezon ogrodowo-cukiniowy się zacznie ;)

  11. Elle napisał(a):

    U Ciebie wszystko wygląda tak apetycznie :) zdjęcia są bardzo wymowne… Zupa podana w takich cudnych kubeczkach wygląda bosko! :)

  12. wykrywacz smaku napisał(a):

    proste zawsze najsmaczniejsze :)

  13. grazyna napisał(a):

    Pysznie ta zupa wyglada :)

  14. atomheart_energia napisał(a):

    Witam! Jestem tu nowa, trafiłam tu poprzez przepisy Sante:). Zrobiłam dziś tę zupę na obiad, ale wyszła trochę gorzkawa. Zastanawiam się, czy to wina gorgonzoli ( może z innym serkiem, np. topionym byłoby lepiej? ), czy może cukinii ( zrobiłam z młodej, ale nie obierałam jej ze skórki, może trzeba było obrać? ). Co prawda domownicy i tak zjedli ją ze smakiem, ale chciałabym żeby następnym razem wyszło idealnie, zatem proszę o poradę :) I życzę Wesołych Świąt!:)

  15. Zielona napisał(a):

    Zupa bardzo dobra! Dziękuję za przepis:) podałam z prażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *