Zupa z dyni na mleku kokosowym II

6 października 2015, 11:47 | Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 80
Zupa z dyni na mleku kokosowym II

Zupa z dyni na mleku kokosowym to ostatnio jedna z najczęściej gotowanych zup w naszym domu. Dzięki upieczonej wcześniej dyni, zupa jest aksamitna, pachnąca jesienią. Kubas takiej zupy genialnie rozgrzewa od środka, a złocisty kolor sprawia, że człowiekowi nawet w pochmurny dzień chce się uśmiechać :)

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_08

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_02

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_05

Zupa z dyni na mleku kokosowym

1 kg dyni

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki mieszanki curry

1/2 łyżeczki nasion kolendry

łyżka słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
kawałek imbiru

3 łyżki oleju
sól

puszka mleka kokosowego

  1. Dynię pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 20 minut, aż będzie miękka.
  2. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skóry.
  3. Czosnek z łyżeczką soli, curry, kolendrą, papryką i imbirem rozetrzeć w moździerzu na pastę.
  4. Cebulę pokroić w kostkę.
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
  6. Dodać pastę przyprawową, smażyć razem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż pasta połączy się z cebulą i olejem.
  7. Dodać dynię, przesmażyć razem, następnie zalać 2 l wody. Gotować ok. pół godziny.
  8. Pod koniec gotowania wlać mleko, gotować razem jeszcze chwilę.
  9. Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, zmiksować na krem.
  10. Podawać z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami. Doskonale będzie też pasować świeża kolendra.

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_03

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_04

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_07Wielbicielom dyni zasmakuje też orkiszowa pizza z dynią, magiczne curry z dyni lub karmelizowana dynia po sułtańsku. Smacznego :)

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

80 odpowiedzi na “Zupa z dyni na mleku kokosowym II”

  1. Pati napisał(a):

    Rok temu robiłam ten sam przepis z bloga Zielona Patelka – była przepyszna :)

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Jest super prosta i po prostu ją uwielbiam! Już kilka razy w tym sezonie była u nas. Coś mi się wydaje, że znowu będę gotować :)))

  2. jutro…. albo nie….. dzisiaj :)

  3. Aldona Dara napisał(a):

    Trzy razy w tym sezonie gościła na naszym stole z dodatkiem makaronów z cukinii :) Pycha!!

  4. Sandra Poiu napisał(a):

    Agata Siekaniec … Agaciu . Agaciu … zobacz! Zupa z dyni .. !!! Ja chceeeeee … :)

  5. Ewelina Majdak napisał(a):

    Jeszcze nie, ale mam taki sam biały rondelek :-D

  6. Aneta Głodowska napisał(a):

    Zupa jeszcze nie byla na tapecie w tym roku. Na razie wcinalismy kopytka dyniowe :-). Ale stoi ladna, zgrabna Hokkaido :-). W sam raz na zupe :-)

  7. ja gotowałam :) wyszła pyszna! mleko kokosowe, chilli, imbir mmm :)

  8. Anitka Guza-Bielarz napisał(a):

    Wczoraj gotowałam ;)

  9. Jola Kleczkowska napisał(a):

    wlasnie wydrukowalam , bede robic w czwartek , dynia zakupiona a i mleko kokosowe tez , ciekawam bardzo bo jeszcze nigdy zupy dyniowej nie gotowalam , sloneczne calusy dla ciebie aktywna kobietko

  10. Justyna Sachajko napisał(a):

    Gotowałam w zeszłym tygodniu. Jest przepyszna.

  11. Agnieszka Melnik napisał(a):

    U mnie cały rok była w repertuarze bo namroziłam sobie Pure. I zachowalam sobie dużą sztukę aż do kwietnia…więc znowu namroziłam hehe! Uwielbiam w każdej postaci!

  12. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Wczoraj mieliśmy na obiad ,często ją robię ,bo zamrażam pieczoną dynię

  13. Anna Bajer napisał(a):

    Jak ostatnio ugotowałam na mleczku kokosowym, to… całą wylałam… Niezła ze mnie kucharka , nie ma co ;)

  14. Ela Zabiegaj napisał(a):

    polecam dodać przy podaniu kremu balsamicznego z Modeny…

  15. Kinga Czernik napisał(a):

    Już kilka razy. Nakarmiłam też nią obce narody :). Nie ma lepszej!

  16. Kasztelanka napisał(a):

    Pytanie techniczne, czy mogę upiec dynię w całości? Już raz tak piekłam, wyszło super. I drugie czy surowej dyni kilogram? Czy upieczonej już bez skóry ;-)

  17. Beata Tokarz napisał(a):

    a ja własnie kupiłam dynię, jutro zupa!

  18. U mnie zupa,leczo,bułeczki,koktajle …aż do końca sezonu ! :)

  19. Martyna Krzymińska napisał(a):

    Moja była już tez :)

  20. Iwona Pyterek napisał(a):

    U mnie nikt nie chce tego jeść ani łagodnej ani pikantnej …

  21. Natalia Kotula napisał(a):

    dla „estetyki” garnuszek uświniony…?

  22. smakowite.com napisał(a):

    Bardzo lubię zupę dyniową, ostatnio zajadam się zupą z dodatkiem pasty miso, pycha! http://smakowite.com/2015/09/28/zupa-krem-z-dyni-z-pasta-miso/

  23. I'M A YOUNG WIFE napisał(a):

    Ja już kilka razy! Uwielbiam ;-)

  24. Targdeko napisał(a):

    Zupa wygląda bosko!! Chyba dziś taką zrobię :)

  25. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Ja dopiero się przymierzam, ale chyba przyspieszę plany :-)

  26. Marta Korus napisał(a):

    Uwielbiam!jutro marchewkowa z batatami tez mniam

  27. Basia Paduch napisał(a):

    Ja i była pyszna ;-)

  28. Monika Zimorska napisał(a):

    Ma być z mlekiem kokosowym takim w kartoniku czy z mleczkiem kokosowym takim gęstym z puszki?

  29. […] Ugotuj zupę z dyni. Energetyczna, rozgrzewająca i romantyczna zupa z dyni to jesienny niezbędnik. Przepis tu. […]

  30. Joanna3310 napisał(a):

    Odkryłam lawendowy dom dopiero dzisiaj – dziękuję za super przepis! ;)

  31. Kasia napisał(a):

    Czy w przepisie mają być 2litry wody?
    Wszystkie składniki dałam zgodnie z zaleceniami, a zamiast kremu wyszła woda z przyprawami :(
    Początkująca ze mnie kucharka, ale z tej zupy nic nie będzie.

  32. […] Można przyprawić ją na milion sposobów, podać z różnymi dodatkami, a na koniec zmiksować lub zostawić słodkie kawałki dyni w całości – a w każdej wersji będzie dobra! Moją pierwszą miłością była słodka zupa dyniowa z migdałami, potem przeżywałam wielką fascynację kremem z dyni i mleka kokosowego, następnie przyszedł czas na romans z dyniowym kremem i świeżymi grzybami. Dynię zawsze piekłam, no chyba, że miałam bardzo mało czasu, garść czerwonej soczewicy i sporo imbiru pod ręką – wtedy wychodziła w sam raz. Czasem do garnka dodawałam dojrzałą gruszkę albo mały kawałek kwaśnego jabłka, a czasami miałam ochotę na dodatek świeżej bazylii i suszonych pomidorów. Mówiłam, że jest naprawdę wiele sposobów na zupę z dyni? Ostatnio jednak znalazłam swój przepis na codzienny, łatwy i bardzo dyniowy krem. Zupa marchewkowa z imbirem. Zupa z dyni na mleku kokosowym II | Lawendowy Dom. […]

  33. Karolina napisał(a):

    Pierwsza zupa dyniowa, która mi nie wyszła. Potwierdzam, WODA Z PRZYPRAWAMI WYCHODZI. Próbuję ją jeszcze odparować, ale to totalna porażka.
    NIE POLECAM.
    Zmarnowany czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *