Zupa z zielonych szparagów z serem

23 maja 2016, 09:44 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 15
Zupa z zielonych szparagów z serem

Kremowa zupa ze szparagów ma cudownie głęboki zielony kolor, aksamitną konsystencję i niezwykły ziołowy aromat. Aby go podkreślić, do zupy dodałam pokrojony w kostkę ser Tartare Ziołowy Przylądek. Cudowne danie na słoneczne majowe popołudnie. Ma jeszcze tę zaletę, że przygotowuje się je niezwykle prosto. Zanim użyjesz szparagów do zupy, umyj je i odłam zdrewniałe końcówki.

zupa-z-zielonych-szparagow-z-serem-tartare-przepis02

Jeśli szparagi mają twardą skórkę, obierz je dodatkowo obieraczką do warzyw. Przed gotowaniem koniecznie odłam główki i tylko chwilę podduś. Są bardzo delikatne i smaczne. Dorzuć je na sam koniec, gdy zupa już będzie zmiksowana.

zupa-z-zielonych-szparagow-z-serem-tartare-przepis06

zupa-z-zielonych-szparagow-z-serem-tartare-przepis01

Doskonała zupa z zielonych szparagów z serem

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 pęczki zielonych szparagów

150 g szpinaku

3 łyżki masła klarowanego

1 bulionu warzywnego

ser Tartare Ziołowy Przylądek

kilka listków świeżej mięty i bazylii

sól

gałka muszkatołowa

pieprz

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać ze skórki.
  4. Odłamać główki i odłożyć, resztę pokroić w kawałki.
  5. Szpinak dokładnie umyć i posiekać.
  6. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek.
  7. Smażyć na małym ogniu często mieszając, aż cebula się zeszli.
  8. Dodać główki szparagów, dusić je z cebulą ok. 5 minut.
  9. Wyjąć główki na talerz. Do garnka dodać pokrojone szparagi i szpinak. Przesmażyć razem ok. 3 minuty, zalać gorącym bulionem, gotować 20 minut. Zupę zmiksować na krem. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 3 minuty. Miętę i bazylię drobno posiekać. Wsypać do zupy. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ser Tartare pokroić w kostkę. Zupę przelać do miseczek, dodać ser. Podawać z bagietką.

zupa-z-zielonych-szparagow-z-serem-tartare-przepis05

zupa-z-zielonych-szparagow-z-serem-tartare-przepis07

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

15 odpowiedzi na “Zupa z zielonych szparagów z serem”

  1. saudi napisał(a):

    Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.

    great work

    تصميم مواقع

    good job Beautiful! :)

    حراج السيارات

  2. Dominika Mańka napisał(a):

    mam dwa pęczk i zastanawiałam się co z nimi zrobić :) wczoraj w lidlu pęczek za 4.90 – istny szał :)

  3. Oj robiłam ostatnio pierwszy raz zupę ze szparagów z fetą i koperkiem .Super danie i nawet mój mąż od „schabowego ” stwierdził że jest ok.polecam

  4. lamina napisał(a):

    Mniam, mniam :) muszę zrobić

  5. Agnieszka Sionek napisał(a):

    w Lidlu 5-6zł, na bazarze 10 :o

  6. Danuta Nadolna napisał(a):

    Ja w Poznaniu kupiłam po 3 zł :) w tym szale szczęścia wzięłam od razu 4 pęczki :)

  7. Katarzyna Dunajska napisał(a):

    O ja zrobiłam swój krem rano .. Już dawno po obiedzie

  8. Katarzyna Dunajska napisał(a):

    U mnie niestety 9,90

  9. Beata Wlodarczak napisał(a):

    u mnie po 5,50

  10. Anna Czaplińska napisał(a):

    U mnie 8,9 zloty :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *