Żurek wegetariański na zakwasie domowym.

25 marca 2015, 13:59 | Kuchnia Wegetariańskie Wielkanoc wielkanocne potrawy Zupy | 23
Żurek wegetariański na zakwasie domowym.

Żurek to zupa nad zupami. Kocham go za wyrazisty, niepowtarzalny smak i za to, że robi się go w tak prosty sposób. Jakby ktoś ma przed sobą żurkowy debiut, służę praktycznymi radami żurkowej wyjadaczki. Na bazarkach, straganach, sklepach spożywczych i w warzywniakach dostaniecie półlitrówki z żurkowym zakwasem. Jego domowa produkcja jest banalnie prosta, więc w tym roku, tuż przed Wielkanocą rzucam Wam żurkowe wyzwanie i zachęcam do samodzielnego przygotowania domowego zakwasu na żurek. Po przepis zapraszam tu.

Żurek wegetariański

1/2 l zakwasu na żurek

4 marchewki

1 pietruszka

1/2 niewielkiego selera

kawałek pora

cebula

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1 ząbek czosnku

1 łyżka majeranku

150 ml kwaśniej śmietany

chrzan

jajka ugotowane na twardo

  1. Do garnka włożyć obraną włoszczyznę i opaloną nad gazem cebulę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2 l wody i gotować 30 minut.
  2. Następnie wyjąć włoszczyznę, wlać 500 ml żurku (lubię kwaśny, można dać mniej, jeśli nie lubicie takich ekstremalnych smaków), dodać majeranek i całość zagotować.
  3. Doprawić śmietaną, wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy i ew. czosnkiem.
  4. Żurek rozlać na talerze lub do miseczek.
  5. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojoną w plastry marchewkę i po łyżeczce chrzanu.
  6. Podawać od razu.
  7. Dla tradycjonalistów do żurku dodajemy po kawałku ugotowanej białej kiełbasy :)

zurek-wegetarianski_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Żurek wegetariański na zakwasie domowym.”

  1. Kasia napisał(a):

    Oj chyba spróbuję zrobić :)

  2. Katarzyna Konior napisał(a):

    Ja też się skuszę! Zastanawiam się tylko czy mam wszystko w domu… Z mąką może być kłopot… :-$

  3. magda napisał(a):

    Wlasnie tego potrzebowalam! Mieszkam na Slowacji i tu niestety nie da sie kupic zakwasu a cala rodzina meza oszalala na punkcie naszego zurku. Zaskocze ich w swieta :)

  4. monika napisał(a):

    Ja do żurku – zamiast śmietany – dodaję maślankę. Jest jeszcze bardziej kwaśny:) i pyszny. Zakwas nastawiłam. Czy to normalne, że woda odwarstwia się od reszty?

  5. monika napisał(a):

    I jeszcze… czosnek pokroiłam w plasterki. Jakoś na Śląsku raczej tak się robi. A Ty wrzucasz całe ząbki, nie obierając z łupinki?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Wrzucam całe ząbki, tak jak do ogórków kiszonych. Czasem zamiast śmietany dodaję jogurt grecki. Można dodać mniej lub więcej przypraw, to już są kwestie bardzo indywiduane, jak kto lubi. Woda normalnie odwarstwia się od mąki, co jakiś czas go zamieszaj.

  6. Joanna Orlikowska napisał(a):

    Właśnie wstawiłam zakwas! Trzymajcie kciuki, żeby do Wielkanocy coś z niego wyszło… ;) :D

  7. DeMarta napisał(a):

    po czym poznać, że zakwasowi nie jest za zimno? w kuchni mam niską temp – boję się że mi się zepsuje i drugie pytanie – ile może stać w lodówce gotowy zakwas?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Gotowy zakwas może stać 2-3 tyg. w lodówce. Jeśli jeste za zimno, to nie dojdzie do fermentacji. Może postaw go w sypialni lub łazience, tam, gdzie masz najcieplej :)

      • DeMarta napisał(a):

        zrobiłam, zaglądam do niego codziennie, miło zagadując :) mam nadzieję, ze nie zrobi mi numeru….

  8. Katarzyna Konior napisał(a):

    Czy zlewając zakwas do butelki, zlewamy go razem z przyprawami i czosnkiem? Bo wydaje mi się, że nie. ;-)

  9. […] Po przespis na doskonały żurek zapraszam tu. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *