Hummus z bobu

17 lipca 2017, 11:15 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 8
Hummus z bobu

Doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do warzywnych kotletów lub ryby – humus z bobu króluje w mojej kuchni od kilku dni. Przygotowuję go z domową tahiną, którą robi się bardzo prosto. Nasiona sezamu podgrzewam na suchej patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Trzeba przy tym uważać, żeby się nie przypaliły, bo będą gorzkie i w ogóle do niczego. Potem wystarczy przesypać je do blendera i zblendować. Taki humus można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka dni. Polecam z na chlebie, z pomidorem i cebulką :)

Hummus z bobu

500 g bobu

6 łyżek sezamu

łyżka oleju

łyżka soku z cytryny

ząbek czosnku

sól

pieprz

  1. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, przestudzić i obrać.
  2. Sezam uprażyć na suchej patelni.
  3. Przesypać je do blendera i włączyć urządzenie.
  4. Blendować metodą pulsacyjną, co jakiś czas zgarniając sezam ze ścianek.
  5. Na koniec dodać łyżkę oleju i blendować jeszcze chwilę razem, dopóki składniki się nie połączą. Powinna powstać gładka, lśniąca sezamowa pasta.
  6. Do blendera dodać obrany bób, roztarty z solą na papkę czosnek i sok z cytryny.
  7. Zmiksować składniki na gładką pastę. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Hummus z bobu”

  1. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Podoba się i to bardzo ….aż przejadam,tak lubię bób:)a fotograf,jak zawsze pokazał wspaniale te smakowite cuda:)

  2. Hmmm, może to być dla mnie jedyna dopuszczalna forma bobu muszę wyprobować

  3. Elżbieta Milewska napisał(a):

    jaki termin ważności tego hummusu?

  4. Katarzyna Janas napisał(a):

    Wygląda…cudownie!

  5. Sabina Bartosińska napisał(a):

    A mnie intryguje ten „chlebek” trójkątny,to pita?

  6. Helen G. napisał(a):

    Nie próbowała takiej wersji hummusa, wygląda super:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *