Brakuje Ci pomysłu na zaaranżowanie przydomowej przestrzeni? Jeżeli stawiasz na minimalizm i cenisz sobie praktyczne rozwiązania, rozważ zaaranżowanie własnego warzywnika! Dzięki niemu nie tylko ozdobisz swój ogród, ale zyskasz dostęp do świeżych, zdrowych warzyw prosto z grządki. Zobacz, jak założyć własne warzywnik i w jakie nasiona warzyw warto się zaopatrzyć.
Własny warzywnik w kilku krokach – wskazówki dla początkującego ogrodnika
Aby założyć własny ogród warzywny, nie potrzebujesz dużej przestrzeni. Jeżeli masz niewiele miejsca (poniżej 30 m2), wykorzystaj pojemniki lub donice. Warzywnik najlepiej założyć w miejscu eksponowanym na słońce i chronionym przed silnym wiatrem. Aby rośliny mogły swobodnie wzrastać, należy je wystawić na promienie słoneczne przez około 6 godzin dziennie. Ważny jest również odczyn gleby – najlepiej, aby pH wynosiło od 6 do 7. Jeżeli gleba jest ciężka i zbita, a dodatkowo występuje problem z nadmiernym gromadzeniem wody, dobrym pomysłem będzie posadzenie warzyw na podwyższonych grządkach. Zanim kupisz dobrej jakości nasiona warzyw z tego sklepu i zabierzesz się do sadzenia, nie zapomnij o przekopaniu i spulchnieniu ziemi za pomocą szpadla, podzieleniu ogródka na zagony oraz wytyczeniu ścieżek, które zapewnią łatwy dostęp do grządek.
Jakie nasiona warzyw sprawdzą się w każdym ogródku?
Początkujący ogrodnicy zazwyczaj poszukują roślin, które są łatwe w uprawie i nie mają dużych wymagań glebowych. Które nasiona warzyw będą zatem najlepszym wyborem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z uprawami ogrodowymi? W naszym rankingu TOP 5 warzyw do ogrodu nie mogło zabraknąć: sałaty, fasoli szparagowej, marchwi, rzodkiewki oraz kopru. Te warzywa są nie tylko łatwe w uprawie, ale przede wszystkim szybko rosną, co stanowi dużą motywację dla początkujących ogrodników.
Sałata w ogrodzie – wskazówki do uprawy
To warzywo liściowe można uprawiać z rozsady lub siewu do gruntu. Nasiona wysiewa się od marca, przy czym w lipcu można dosiać sałatę liściową do gruntu. Największym atutem sałaty jest szybki wzrost i stopniowy odrastanie (o ile będziesz regularnie podcinał model listki). Nie musisz się przy tym ograniczać do jednej odmiany, ponieważ sklepy z nasionami warzyw oferują sałatę masłową, liściową, kruchą, a także mieszankę. Aby zapewnić sobie ciągły zbiór, warto przeprowadzać wysiew co kilka tygodni.
Fasola szparagowa wysiewana do gruntu
Fasola szparagowa, podobnie jak sałata, nie wymaga dużo przestrzeni do wzrostu. Jeżeli nie masz doświadczenia z tą rośliną, możesz sięgnąć po odmiany karłowe, które wzrastają bez podpór. Z czasem możesz zdecydować się na tyczne, czyli wspierane za pomocą tyczek, które efektownie wzrastają i stanowią ciekawą ozdoby ogrodową. Fasolę wysiewa się bezpośrednio do gruntu na wiosnę, kiedy ustąpią przymrozki.
Marchew na działce i w ogrodzie
Jeżeli kupujesz nasiona warzyw, nie zapomnij o marchwi. To bardzo wdzięczne warzywo, które można wysiewać zarówno wiosną, jak i jesienią. Roślina jest bardzo wytrzymała, a przy tym niepodatna na ataki szkodników. Aby uzyskać obfite plony, wystarczy zadbać o nasłonecznione stanowisko i dokładnie przekopać glebę, aby kamienie nie utrudniały jej wzrostu.
Rzodkiewka przydomowym ogrodzie
To łatwe w uprawie warzywo dojrzewa już po miesiącu od wysiewu. Nie ma dużych wymogów glebowych, dlatego w zupełności wystarczy dobrze nasłonecznione stanowisko oraz równomierne nawadnianie. Warto przy tym zaznaczyć, że rzodkiewka może być spożywana w całości – także z młodymi listkami, które z powodzeniem posłużą do robienia sałatki czy pesto,
Koper ogrodowy – uniwersalny wybór do ogrodu
Koper można siać przez cały rok. To niezwykle aromatyczne warzywo, które preferuje dobrze nasłonecznione stanowiska oraz wilgotną glebę. Pierwsze zbiory następują z reguły już po półtora miesiąca od wysiewu. Jeżeli zależy Ci na urozmaiceniu warzywnika, a przy tym chcesz wysiać roślinę, która będzie aromatyczna i ubarwi każdą grządkę, to strzał w dziesiątkę!
Artykuł sponsorowany