Często spotkane na naszych łąkach, niby podobne, a jednak tak różne. Wśród zielonych pól i łąk łatwo pomylić pierwszą z brzegu roślinę z mlecze czy mniszkiem lekarskim. A przecież nie myląc pojawiają się pytania: Czym różnią się obie rośliny? Czy mają jakieś unikalne właściwości zdrowotne? Jak je wykorzystać? Odpowiedzi na te pytania postaramy się udzielić w niniejszym artykule.
Różnice w wyglądzie pomiędzy mniszkiem lekarskim a mleczem
Zarówno mniszek lekarski, jak i mlecz są często mylone, głównie z powodu podobieństwa kształtu kwiatów i liści. Istnieją jednak konkretne różnice, które pomogą nam je odróżnić.
Pierwszym i najpewniejszym sposobem na odróżnienie tych dwóch gatunków jest spojrzenie na łodygę. U mniszka jest ona okrągła i gładka, natomiast u mleczu – kanciasta i pokryta drobnymi szczecinkami. To właśnie po niej mlecz zawdzięcza swoją nazwę, ponieważ po skaleczeniu z łodygi wypływa biały, mleczny sok.
Liście mniszka są szorstkie i pokryte drobnymi włoskami, które różnią się od gładkich i jasnozielonych liści mleczu. Największym wyznacznikiem jest jednak kształt kwiatu – u mniszka jest on bardziej okrągły, zwieńczony charakterystycznym 'dmuchawcem’, natomiast kwiat mlecza jest bardziej stożkowaty.
- Zobacz również: Jakie skutki uboczne powoduje mniszek lekarski?
Unikalne właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski znany jest przede wszystkim z leczniczych właściwości korzenia, który jest bogaty w inulinę, flawonoidy, fitosterole i kilka innych związków o działaniu prozdrowotnym. To właśnie te substancje są odpowiedzialne za działanie moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe jakie posiada mniszek lekarski.
Jest on używany w leczeniu wielu dolegliwości, takich jak problemy skórne, choroby układu oddechowego, zaburzenia trawienia, choroby wątroby i woreczka żółciowego. Wiele badań pokazało również, że mniszek lekarski ma potencjalne właściwości przeciwnowotworowe.
Nie można zapominać również o liściach mniszka, które są doskonałym źródłem witamin C i A oraz beta-karotenów. Można je stosować do sałatek i innych potraw, nie tylko dla ich korzyści zdrowotnych, ale także dla ich delikatnego, orzeźwiającego smaku.
- Zobacz również: Jak wygląda i na co pomaga miód z mniszka lekarskiego?
Korzyści związane z użyciem mleczu w dietetyce i kosmetyce
Mlecz, pomimo swojej nazwy, nie zawiera mleka, ale jego zdrowotne właściwości są równie cenne. Mają działanie kosmetyczne i dietetyczne. Zawiera białko, tłuszcze, składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy A, C, E i K.
Jego zastosowanie w dietetyce jest szerokie. Liście mlecza są dodawane do sałatek, zup, sosów, ziołowych herbat, a nawet przygotowywane są na bazie nich zielone smoothie. Mlecz polecany jest przede wszystkim osobom dbającym o linię z uwagi na niską zawartość kalorii.
W kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim mleczny sok, który doskonale nawilża, wygładza i regeneruje skórę. Takie działanie jest wynikiem obecności w nim antyoksydantów, witaminy E i K, które spowalniają procesy starzenia, wspomagają gojenie ran i zmniejszają obrzęki.
Obie rośliny mimo swojego skromnego wyglądu kryją w sobie wiele unikalnych właściwości. Warto sięgnąć po nie zarówno dla poprawy zdrowia, jak i urody.