Lawendowydom

Blog o roślinach leczniczych i ziołach

Ogród

Kiedy najlepiej zbierać majeranek do suszenia?

Kiedy najlepiej zbierać majeranek do suszenia?

Majeranek to jedna z najbardziej cenionych roślin ziołowych w kuchni. Widnieje na liście składników wielu tradycyjnych potraw, serwowanych nie tylko w Polsce. Właściwości majeranku są ogromne – znany jest on nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale także zdrowotnych. Niezwykle ważna jest jednak jego prawidłowa uprawa i zbieranie, a także suszenie, które ma decydujący wpływ na jakość i moc aromatu. W tym artykule opowiem, kiedy najlepiej zbierać majeranek do suszenia, by maksymalnie wykorzystać jego potencjał.

Kiedy zbierać majeranek?

Nieodłącznym elementem każdego zbiory ziół, także majeranku, jest odpowiednie dobranie momentu zbioru. Majeranek posiada wysokie stężenie olejków eterycznych, które odpowiadają za jego aromat i właściwości, gromadzi w okresie kwitnienia. To właśnie wtedy należy go zbierać. Idealnym momentem na zebranie majeranku jest początek kwitnienia rośliny, kiedy to pączki są już dobrze rozwinięte, ale jeszcze nie wszystkie kwiaty rozkwitły. Często przypada to na lipiec lub sierpień, jednak wszystko zależy od konkretnej lokalizacji i warunków pogodowych.

Właściwości majeranku pozyskanego w różnych porach dnia

Nie tylko data, ale i pora dnia ma wpływ na jakość zebranego majeranku. Najlepszą porą na zbiór tej rośliny jest poranek, tuż po tym, jak rosa opada. W tym momencie roślina jest najbardziej soczysta, a jej olejki eteryczne najmocniejsze. W ten sposób zebrany majeranek będzie miał intensywniejszy smak i aromat, co przekłada się na jego właściwości kulinarne i lecznicze.

Wpływ warunków atmosferycznych na jakość suszonego majeranku

Warunki atmosferyczne to kolejny istotny czynnik, który ma wpływ na jakość majeranku. Rośliny ziołowe najlepiej rosną i rozwijają swoje właściwości w umiarkowanym klimacie, bez ekstremalnych temperatur i dużych opadów. Majeranek nie jest tu wyjątkiem. Dlatego też, podczas zbioru, należy zwrócić uwagę na pogodę – najkorzystniejsze będą ciepłe, ale nie gorące dni, bez opadów. Do suszenia najlepiej wykorzystać świeżo zebrane i zdrowe liście, niezdeformowane i bez oznak choroby czy szkodników.

Porady dotyczące przechowywania i suszenia majeranku

Zarówno suszenie, jak i przechowywanie majeranku, mają kluczowe znaczenie dla zachowania jego cennych właściwości. Pamiętaj, aby suszyć majeranek w suchym, dobrze wentylowanym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Można to zrobić na papierze, roztaczając go na jednej warstwie, lub w naturalny sposób – zwisając pęczki majeranku w suchym i cienistym miejscu. Pamiętaj jednak, aby nie przesuszać go – majeranek powinien zachować swój kolor i aromat. Po wysuszeniu, przechowuj majeranek w szczelnie zamkniętym słoiku, w miejscu niewystawionym na światło.

Stosując się do powyższych zasad, jesteś w stanie pozyskać maksimum z majeranku, ciesząc się jego wyjątkowym smakiem i właściwościami przez cały rok.

Udostępnij

O autorze

Zespół miłośników zielarstwa, kwiatów i kulinariów. Wieloletnie doświadczenie w temacie uprawy, zastosowania i pielęgnacji roślin – szczególnie ziół, pozwala dostarczać praktyczną i szczegółową wiedzę.