Lawendowydom

Blog o roślinach leczniczych i ziołach

Ogród

Lubczyk – uprawa, właściwości, zastosowanie

Lubczyk – uprawa, właściwości, zastosowanie

Zioła mają moc przyciągania uwagi nie tylko ze względu na swoje aromatyczne walory, ale również na zdrowotne korzyści, które oferują. Jednym z takich roślin jest lubczyk – zioło, które oprócz swojej użyteczności w kuchni, ma także wiele korzyści dla zdrowia i może być wykorzystane w kosmetyce. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu niezwykle fascynującemu ziołu, począwszy od jego uprawy, przez zalety zdrowotne, a na zastosowaniu kończąc.

Uprawa lubczyka w domowych warunkach

Lubczyk to roślina wieloletnia dorastająca nawet do 2 metrów wysokości. Coraz częściej spotykana jest w domowych ogródkach, gdzie jest ceniona za swoje właściwości lecznicze i kulinarne. Jego uprawa nie jest skomplikowana. Lubczyk preferuje przede wszystkim miejsca słoneczne, jednak poradzi sobie również w półcieniu. Glebę powinien mieć przede wszystkim żyzną, próchniczną i lekko wilgotną.

Możemy go rozmnażać przez podział bryły korzeniowej wczesną wiosną lub poprzez siew nasion w kwietniu-maju. Ważną rzeczą przy uprawie lubczyka jest kontrolowanie jego wzrostu, gdyż jest to roślina szybko rozrastająca się. Z tego powodu zaleca się coroczne przycinanie zarówno pędów, jak i korzeni.

Zalety zdrowotne lubczyka

Lubczyk, choć nie jest zbyt popularny, ma wyjątkowo bogaty skład, który przekłada się na liczne właściwości prozdrowotne. Zawiera on przede wszystkim olejki eteryczne, które działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dodatkowo, zioło to ma właściwości moczopędne, dlatego może być stosowane w terapii kamieni nerkowych i moczowych.

Lubczyk działa również przeciwbólowo, co znajduje zastosowanie w leczeniu reumatyzmu i zapalenia stawów. Jest to możliwe dzięki zawartości rozlicznych minerałów i olejków eterycznych, które mają działanie rozgrzewające i łagodzące.

Popularne zastosowania lubczyka w kuchni

Lubczyk to roślina zasobna w zwierzęce i roślinne białko, które znakomicie pasują do potraw mięsnych, rybnych, zup oraz sosów. To także niezastąpiony dodatek do sałatek, a młode liście idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek.

Można go również wykorzystać jako przyprawę do duszonych warzyw, ziół, mięs i ryb. W kuchni wykorzystuje się głównie liście lubczyka, które dodają potrawom charakterystycznego, korzennego smaku.

Lubczyk w kosmetyce – domowe przepisy

Lubczyk jest wykorzystywany nie tylko w medycynie i kuchni, ale także w kosmetyce. Stosowany jest w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Warto dodatkowo zaznaczyć, że lubczyk ma działanie liftingujące, co świetnie odmładza naszą skórę.

Jednym z prostych przepisów na domową kosmetykę jest tonik do twarzy z lubczyka. Wystarczy zalać świeże liście lubczyka wrzątkiem, poczekać aż napar ostygnie, przecedzić go i przelać do butelki z atomizerem. Tak przygotowany tonik doskonale odświeży skórę i przywróci jej blask.

Rodzaje lubczyka i ich zróżnicowanie

Wśród rodzaju Lubczyk (Levisticum) możemy wyróżnić dwa gatunki: lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) i lubczyk górski (Levisticum mutelliną). Lubczyk ogrodowy jest najpopularniejszy i najczęściej uprawiany. Charakteryzuje się silnie aromatycznym zapachem i korzennym smakiem. Lubczyk górski natomiast, jest gatunkiem o mniejszych rozmiarach, rzadko uprawianym, ale niezwykle odpornym na niekorzystne warunki atmosferyczne.

Warto wiedzieć, że zróżnicowanie gatunków nie wpływa na ogólne właściwości lubczyka, które pozostają zbliżone niezależnie od typu rośliny. Różnice można spotkać jedynie w sferze kulinarnego wykorzystania, gdzie zauważalna jest różnica w intensywności smaku.

Udostępnij

O autorze

Zespół miłośników zielarstwa, kwiatów i kulinariów. Wieloletnie doświadczenie w temacie uprawy, zastosowania i pielęgnacji roślin – szczególnie ziół, pozwala dostarczać praktyczną i szczegółową wiedzę.