Nie od dziś wiadomo, że mniszek lekarski jest skarbnicą zdrowia. Zawiera mnóstwo cennych dla ciała ludzkiego substancji, które wspierają nasz organizm na różnych płaszczyznach. Dziś, chciałbym Wam bliżej przybliżyć, jak samodzielnie zrobić syrop z tego naturalnego daru matki natury oraz na jakie dolegliwości może on w znaczący sposób pomóc.
Przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego
Pierwszym krokiem do stworzenia syropu, jest oczywiście odpowiednie przygotowanie składnika bazowego, czyli mniszka lekarskiego. W tym wypadku, nasze starania podzielimy na dwie fazy: zbieranie i suszenie roślin, oraz sam proces gotowania syropu.
Zbieranie i suszenie roślin
Pierwszym i zasadniczym etapem jest rekolekcja mniszka lekarskiego, której najlepszym momentem jest koniec marca – początek kwietnia. Wówczas to, roślina ta rozkwita nadając przyrodzie piękny, żółty kolor. Pamiętaj, aby zbierać mniszka lekarskiego z terenów z dala od miejskich zanieczyszczeń. Następnie, zbiór należy wysuszyć w suchym i przewiewnym miejscu.
Proces gotowania syropu
Gotowanie samego syropu nie jest skomplikowane. Do jego zrobienia, będzie potrzebny nam wcześniej zebrany i wysuszony mniszek lekarski oraz miód. Mniszka zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 24 godziny. Po tym czasie, odcedzamy wywar i dodajemy do niego miód. Proporcje powinny wynosić 1:1. Tak przygotowany syrop gotujemy do momentu, aż zredukuje się o połowę. Gotowy syrop należy przelać do słoików i pasteryzować.
Właściwości lecznicze syropu z mniszka lekarskiego
Niezwykła moc mniszka lekarskiego wykorzystywana jest od wieków w medycynie ludowej. Jednak, jakie są jego dokładne właściwości prozdrowotne?
Wzmocnienie układu odpornościowego
Mniszek lekarski jest bogactwem witamin i minerałów. Spożywanie go w formie syropu sprzyja wzmocnieniu układu odpornościowego, pomaga zwalczać infekcje i przeciwdziała stanom zapalnym.
Ulga w problemach trawiennych
Mniszek lekarski sprzyja także prawidłowemu funkcjonowaniu układu trawiennego. Spożywanie syropu z tej rośliny może przyczynić się do złagodzenia objawów niestrawności, zaparć czy problemów z wątrobą.
Możliwe zastosowania syropu w codziennej diecie
Syrop z mniszka lekarskiego nie jest tylko środkiem leczniczym, ale też smacznym dodatkiem do wielu potraw. Podpowiem, jak zastosować go w codziennej diecie.
Urozmaicenie poszczególnych posiłków
Syrop z mniszka lekarskiego dzięki swojej słodkawej nucie doskonale sprawdzi się jako dodatek do porannych płatków, jogurtów naturalnych lub napojów. Możemy go także wykorzystać do smażenia mięsa, nadając mu niepowtarzalnego aromatu.
Zasady bezpiecznego stosowania
Pamiętaj, aby zawsze stosować syrop z mniszka lekarskiego z umiarem. Należy unikać jego spożywania w przypadku alergii na składniki, które zawiera mniszek. Mimo licznych właściwości prozdrowotnych, przyjmuje się, że należy go spożywać nie więcej niż 3 łyżeczki dziennie. Pamiętaj, zdrowie to najważniejsza wartość.